Havearbejde hele året rundt

have

Selv om det er vådt og koldt udenfor, er der stadig en masse havearbejde du kan ordne. Der er ting i selve haven, som du sagtens kan gøre om vinteren. Der er også selve planlægningen, som du jo nu har bedre tid til. Vinteren er inde tid, men derfor kan man jo godt planlægge havearbejdet til næste sæson. Måske skal nogle af dine bede lægges om, eller en flisegang sættes i stand, eller måske have helt nye holmegaardsten. Sten i haven er igen blevet populært. Det kan være smukt og dekorativt, hvis der ikke er alt for meget af det.

Havearbejde midt om vinteren

Der er stadigt arbejde at lave i haven. Ikke i samme grad som om foråret, men nok til at du kan komme udenfor, et par gange om ugen.

Du kan med fordel gå ud og hive ukrudt op. Ukrudt der luges om vinteren, har meget hårde vilkår for at genså sig selv. om sommeren sår ukrudt sig selv, hurtigere end du kan nå at luge det. om vinteren er det dig der vinder over ukrudtet.

Beskæring af de gamle frugttræer skal faktisk gøres om vinteren. Sen efterår eller meget tidlig forår, går også an. Det vigtige er at du er uden for vækstsæson. Træerne skal være i dvale når du beskære dem, ellers gør du mere skade end gavn.

Buske kan også med fordel klippes eller beskæres om vinteren. Fordelen er, ligesom med træerne, at du bedre kan se deres egentlige form, når der ikke længere er blade på dem.

Vinter, eller sen efterår er også tiden til at sikre næste års tulipaner og påskeliljer. Løgene lægges sent efterår. De forbereder sig i jorden og venter bare på at skabe glæde, næste forår. Gamle løg kan også graves op og deles. På den måde får du endnu flere budbringere om sommerens komme.

Planlæg din have til næste sæson

Påtænker du at lægge dine sten om, eller lægge nogle nye, kan vinteren bruges på at planlægge det.

God opmåling er en fordel, når du skal købe sten. Det er træls at have for lidt, men endnu mere træls at have alt for mange tilbage.

Har du jord eller græs mellem dine plantekasser, kan du jo overveje, om det er her, du skal lægge sten.

Afgrøder kan også med fordel planlægges og føres til protokol. Sædeskifte i urtehaven er ikke bare noget pjat. Planter tager forskellige resurser ud af jorden. Hvis den samme afgrøde står samme sted, år efter år, vil den til sidst slet ikke kunne vokse. Planter der følger hinanden i harmoni, kan med fordel rotere i fire år. På fire år når jorden tilbage til nul, hvis alle afgrøder har fået lov til at visne ned i jorden.

Blomsterne kan også planlægges i vinterens våde og mørke tid. Måske skal du overveje tidspunkterne for blomstring. Med forskellige blomster kan du lave en have, som hele tiden har blomster. Brug den kolde mørke vintertid på at planlægge det kommende havearbejde.